Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im.J.Dziubińskiej w Golądkowie – dziś znów mieliśmy przyjemność współpracować z młodzieżą z klas o profilu gastronomicznym!
W zajęciach wzięły udział dwie klasy: pierwszoklasiści, dla których był to pierwszy kontakt z tematyką rozbioru tuszy dzikiej zwierzyny, oraz klasa piąta, która w zeszłym roku pracowała już z tuszą sarny.
Tym razem uczniowie mieli okazję zapoznać się z rozbiorem dzika – od skórowania, przez trybowanie, aż po porcjowanie mięsa.
To nie tylko praktyczna nauka, ale także budowanie świadomości kulinarnej, etycznej i przyrodniczej – bo dziczyzna to mięso wysokiej jakości, pochodzące z naturalnego środowiska, pozyskiwane w sposób zrównoważony.
Już niedługo wracamy do Golądkowa na kolejny rozbiór tuszy sarny, a potem… spotykamy się przy wspólnym gotowaniu!
Dziękujemy za zaangażowanie, pasję i chęć nauki – to ogromna przyjemność pracować z taką młodzieżą!






















