W dniu 21-05-2023 w Domu Polonii odbywał się II Konkurs Kuchni Myśliwskiej, Łowieckiej i Kresowej im. dr. Grzegorza Russaka .
W Pułtusku zgromadzili się przedstawiciele Kół Łowieckich, Lasów Państwowych, Kół Gospodyń Wiejskich, a także specjaliści od kuchni kresowej. Można było skosztować tradycyjnych przysmaków i poznać kulturę myśliwską.
Dzisiaj sygnały łowieckie nie służyły rozpoczęciu polowania. Za ich pomocą myśliwi obwieścili początek wielkiej uczty i konkursu kulinarnego.
Na oficjalnym otwarciu nie zabrakło nawiązania do dokonań dr. Grzegorza Russaka, którego imieniem nazwano konkurs.
Do Pułtuska przyjechała jego rodzina – żona oraz syn.
Smakowite potrawy, muzyka ludowa, gry i zabawy dla dzieci – taki klimat panował w Domu Polonii przez całe niedzielne popołudnie. Można było skosztować nalewek, tortów, ciast, dziczyzny, a także przysmaków kresowych m.in. cepelinów czy chleba litewskiego. Goście odwiedzający stoiska byli zachwyceni smakiem wszystkich dań i deserów.
Zasady konkursu były jednak nieubłagane, trzeba było wyłonić zwycięzców. Jury stanęło przed trudnym wyzwaniem, ale w końcu udało się przyznać nagrody:
Zimna przystawka
I miejsce Koło Łowieckie “KNIEJA” Olsztyn – tatar
II miejsce Sklep Myśliwski “DIANA” – carpaccio z jelenia
III miejsce Koło Łowieckie “HUBERT” – pasztet
Danie główne:
I miejsce Koło łowieckie “Czajka” – żeberka z dzika
II miejsce Koło Łowieckie “Knieja” Olsztyn – zupa gulaszowa
III miejsce Koło Gospodyń Wiejskich – comber
Deser:
I miejsce Koło Gospodyń Wiejskich Dębinach “Nad stawem” – tort
II miejsce Koło Łowieckie “Narew” – nalewka
III miejsce Koło Łowieckie “Mewa” -nalewka